Skip to main content

Myter

Bild på två unga kvinnor som läser vars en bok. Bilden illustrerar de många myter det finns i samband med menstruation.

Människor säger en massa saker om mens, men det är inte allt som stämmer! Här är några saker som du kanske har hört. Kolla om du vet om det stämmer!

  "Om jag badar i pool med tampong kan det läcka blod i vattnet." Falskt!
Du behöver inte oroa dig för läckage, eftersom blodet absorberas inuti slidan. Sätt bara in en ny tampong innan du badar och byt direkt efteråt.

  "Om jag tar i när jag tränar kan tampongen åka ut." Falskt!
Du kan ägna dig åt vilken idrott du vill när du använder tampong. Tampongen utvidgar sig och sitter säkert på plats, även om du springer eller kastar dig efter bollen.

  "Jag kan träna under mensen." Sant!
När du använder rätt tampong i förhållande till hur mycket du blöder, kan du träna alla dagar i månaden! Tampongen är dold på insidan, sitter på plats och läcker inte ens under träning. Kom bara ihåg att byta den antingen när den är helt genomfylld eller innan du har använt den i 8 timmar. Använd alltid en tampong med så låg uppsugningsförmåga som möjligt i förhållande till hur mycket du blöder. Träning är också bra för att göra dig avslappnad och förhindra kramp.

  "Tjejer under 12 år kan inte använda tampong." Falskt!
Du kan använda tampong så snart du har börjat få mens. o.b.® ProComfort™ Mini är speciellt utformad för att passa unga tjejer. Den är liten och smal med en avsmalnande topp och har ett lent SilkTouch™-hölje som gör att den är lätt att få på plats. 

  "Man kan använda tampong även om man är oskuld." Sant!
Hormonförändringarna före den första mensen påverkar slidkransen innanför slidöppningen. När mensen kommer har den blivit mjuk och elastisk. Det innebär att mindre tampongstorlekar, som o.b.® ProComfort™ Mini, oftast kan användas utan problem, även om du är oskuld. o.b.® ProComfort™ Mini är särskilt lätt att föra in.

  "Snöret kan försvinna så att jag inte kan ta ut tampongen." Falskt!
Tamponger är utformade så att snöret alltid syns utanför kroppen. Det finns ingen anledning att det skulle försvinna in i kroppen. o.b.®-tamponger är av högsta kvalitet och tillverkade på ett sätt som garanterar att snöret är ordentligt fäst i tampongen. Vid varje steg i tillverkningsprocessen kontrollerar vi att tampongerna håller högsta kvalitet. Om du vill försäkra dig om att det sitter fast ordentligt, ryck snabbt i snöret innan du sätter in tampongen. Då märker du hur säkert det sitter fast i tampongen.

  "En tampong kan fastna eller försvinna in i kroppen." Falskt!
Tampongen passar precis in i utrymmet som den är avsedd för och det finns faktiskt ingenstans den kan ta vägen! Tampongen kan inte komma in i livmodern. Öppningen mellan livmodern och slidan är så trång att inga tamponger kommer igenom där. Tamponger fastnar inte. Om det känns som att tampongen inte rör sig när du drar i snöret betyder det förmodligen att det är för tidigt att byta den, eller att du spänner dig för mycket och behöver slappna av. 

  "Jag kan föra in tampongen för djupt, så att jag inte hittar den sedan". Falskt!
Detta kan inte hända av två olika anledningar. För det första är tampongsnöret så långt att det syns till och med efter att du har satt in tampongen. För det andra – och viktigast av allt: tampongen kan inte komma in i livmodern eftersom öppningen är för liten.

  "Jag måste byta tampong minst var fjärde timme, annars kan det vara skadligt". Falskt!
Tamponger kan användas i upp till åtta timmar. Det beror på hur mycket du blöder. Oftast behöver man byta tampong var tredje till sjätte timme de första dagarna när blödningen är kraftigare. När du blöder mindre mot slutet av mensen kan du normalt använda en mindre tampong och byta den var sjätte till åttonde timme. Använd alltid en tampong med så låg uppsugningsförmåga som möjligt i förhållande till hur mycket du blöder. Det går bra att använda tampong på natten också. 

  "Jag kan ha tampong på natten." Sant!
Du kan absolut använda tampong på natten. Byt bara tampong innan du går och lägger dig och direkt när du vaknar på morgonen. Använd alltid en tampong med så låg uppsugningsförmåga som möjligt i förhållande till hur mycket du blöder.

  "Jag bör inte använda tampong varje dag under mensen, för att kroppen ska få vila." Falskt!
Tamponger fungerar i harmoni med kroppen, så det finns ingen anledning att du inte skulle kunna använda tamponger från början till slutet av mensen. Det viktiga är att alltid använda en tampong med så låg uppsugningsförmåga som möjligt i förhållande till hur mycket du blöder och byta tampongen när den är helt genomfylld eller när du har använt den i åtta timmar.

  "Jag kan öva på att föra in en tampong innan jag har fått min första mens." Falskt!
Du ska inte använda tampong före den första mensen. Det går bra att använda tampong under första mensen, men du kan inte "testa" tamponger i förväg. Tamponger kan bara användas under mensen. Slidan lär också vara för torr och då blir det obekvämt att föra in tampongen. 

  "Tonåringar kan inte använda tampong, eftersom kroppen inte är redo." Falskt!
Så fort du har börjat få mens är kroppen redo för tamponger. I början är det bäst att testa mindre tampongstorlekar, som o.b.® ProComfort™ Mini. Denna tampong är särskilt lätt att föra in.

  "Tamponger blockerar blodflödet." Falskt!
Tamponger blockerar inte det naturliga blodflödet. De suger bara upp mensvätskan och leder den till tampongens inre kärna tills den är helt genomfylld. En full tampong låter sedan vätskan passera igenom eller runt tampongen.

  "Jag måste byta tampong varje gång jag går på toaletten." Falskt!
Du behöver inte ta ut tampongen för att gå på toaletten eftersom slidan, urinröret och tarmarna är skilda organ, som alla har olika öppningar. Det enda som avgör hur ofta du behöver byta tampong är hur mycket du blöder. Dra lätt i snöret för att kolla om det är dags att byta tampong. Om tampongen rör på sig är den genomfylld och bör bytas. Om den inte gör det kan du låta den sitta kvar ett tag till (men inte mer än åtta timmar). 

  "Tamponger är för små för att ge ett tillräckligt skydd." Falskt!
Tamponger är förvisso små, men fibrerna de består av har mycket hög uppsugningsförmåga. Vätskan leds till tampongens kärna och hålls kvar där tills det är dags att byta tampong. Du behöver bara ta reda på vilken uppsugningsförmåga som passar dig, vilket kan variera beroende på om du är i början eller slutet av mensen. Använd alltid en tampong med så låg uppsugningsförmåga som möjligt i förhållande till hur mycket du blöder. När du börjar med tamponger kan du testa o.b.® ProComfort™ Mini först – den är lättast att föra in. Om blödningen blir kraftigare kan du testa o.b.® ProComfort™ Normal, som ger ett bekvämt skydd.

  "Som tonåring ska jag använda den minsta tampongstorleken." Falskt!
När du använder tampong första gången är det definitivt bäst att börja med den minsta storleken, o.b.® ProComfort™ Mini. Den är lättast att föra in och ta ut. Men det som avgör vilken storlek du ska använda senare är hur mycket du blöder. Blödningen är oftast kraftigast under mensens första dagar och då behöver du en tampong som gör att du känner dig säker och torr. Testa o.b.® ProComfort™ Normal, som ger ett bekvämt skydd. Vi rekommenderar att du alltid väljer en tampong med så låg uppsugningsförmåga som möjligt i förhållande till hur mycket du blöder. Uppsugningsförmågan visas genom dropparna på förpackningen.

  "Tampongen ska inte kännas alls när den används." Sant!
När tampongen är rätt insatt ska du inte kunna känna den alls. Om du känner den när du sitter ned eller när du böjer dig framåt har du inte fört in den tillräckligt djupt.