Skip to main content

Tips för att må bra

Bild på en ung kvinna som ser fundersam ut. Bilden illustrerar att det är vanligt att ha många frågor i samband med puberteten, om mens eller tamponger.

Känner du dig plötsligt lättirriterad och trött? Brukar du ha huvudvärk, vara öm i brösten eller ha ont i nedre delen av magen? Det är inget att oroa sig över! Miljontals tjejer och kvinnor drabbas av detta under mensen eller några dagar före. Nedan får du bra tips på hur du kan lindra besvären, så att du kan leva som vanligt under mensen.

Detta är våra bästa tips för att må bra – under mensen och alla andra dagar under månaden:

1. Drick mycket vatten!  Vissa symtom beror på att vatten har ansamlats i kroppen. Tvärtemot vad man skulle kunna tro, så minskar vätskeansamlingen i kroppen om man dricker vatten och man känner sig mindre svullen. Dessutom rensar vatten ut slaggprodukter ur kroppen. Det är ju så enkelt – även om du är på väg någonstans kan du alltid ha en liten vattenflaska med dig.

2. Upptäck den positiva effekten av frukt och grönsaker som innehåller mycket vatten.  Vattenmelon och gurka innehåller mycket vatten och har en positiv effekt på kroppen.

3. Motionera!  Ta inte i för hårt, men lite motion i friska luften kan göra underverk. Ta en promenad, cykla eller simma. Du stretchar magmusklerna så att krampen i magen lindras.

4. Slappna av och håll dig varm!  Lägg en varm vetekudde på nedre delen av magen när du ligger och vilar, eller öka blodcirkulationen med en varm dusch eller ett varmt bad. Värme får blodkärlen att vidgas och kroppen att slappna av.

5. Skäm bort dig själv och håll humöret uppe!  Umgås med dina vänner eller titta på en film. Njut av god och nyttig mat. Mörk choklad är förresten bra för att hantera sötsug och höja serotoninnivåerna så att du blir på bättre humör!

6. Var noga med att sova tillräckligt!   Sömnen är viktig av många skäl; den balanserar hormon- och blodsockernivåerna och ger kroppen möjlighet till återhämtning. Ta en uppiggande tupplur på eftermiddagen. Med en varm vetekudde eller värmedyna kan det vara lättare att slappna av. 

Om smärtan är så besvärlig att det inte hjälper med vanliga huskurer, bör du kontakta din gynekolog eller vårdcentral.