Skip to main content

Menscykeln

Bild på en ung kvinna som håller i en kopp.

Snart kommer det kännas helt naturligt att få mens varje månad. Läs mer om menscykeln och vad som händer mellan menstruationerna.


Hur fungerar menscykeln?


Tiden från mensens start tills nästa mens startar är ungefär en månad. Därför kallas detta för "menscykel". (Ordet kommer från det latinska ordet för månad – mensis.) Mensens första dag kallas "dag ett". På så sätt blir det lättare att beräkna mensen och att diskutera med en läkare eller gynekolog. Mensen är ofta det enda du märker av förändringarna som sker i kroppen varje månad, men det är mycket annat som pågår inuti kroppen.

Animationen visar exakt vad som händer under menscykeln. Du kan spela upp hela animationen eller klicka direkt på ämnet du är intresserad av.

Ägglossning

När kroppen producerar tillräckligt med könshormoner, mognar ett ägg i äggstockarna ungefär var fjärde vecka. Det mogna ägget lämnar äggstocken och når äggledaren. Detta kallas för ägglossning. Den naturliga flytningen från slidan blir normalt lite rikligare och mer genomskinlig vid denna tidpunkt.

Äggledarna

Ägget vandrar genom äggledaren mot livmodern inom de kommande tre till fyra dagarna.

Här fäster ägget

Samtidigt blir livmoderslemhinnan tjockare så att ägget kan fästa, och förstärks med blodkärl och näringsämnen.

Menstruation

Om ägget inte befruktas, stöts det bort. Då behövs inte heller slemhinnan där ägget skulle fästa. Därför stöts de översta lagren av livmoderslemhinnan bort ungefär två veckor efter ägglossningen och en blödning uppstår. Detta kallas för menstruation. När blödningen startar börjar nästa äggcell att mogna och cykeln börjar om.

Hur många dagar ska det vara mellan menstruationerna?  


Ett ägg mognar i en av äggstockarna ungefär var fjärde vecka.
Detta är bara en ungefärlig siffra – menscykeln är unik hos alla tjejer. Den är ibland längre och ibland kortare. Titta på de två exemplen nedan för att se hur olika menscykeln kan se ut: Den första cykeln varar i 28 dagar, vilket motsvarar genomsnittet. Den andra cykeln är klart längre – 33 dagar – men fortfarande helt normal. Observera att informationen om fertila dagar och tidpunkten för ägglossningen är ungefärliga riktvärden i båda exemplen. Titta på bilden för att se vad som händer de olika dagarna.

Bild på två olika menstruationscykler. Cykel A som varar i 28 dagar och har en mensblödning efter ungefär 9 dagar. Cykel B har 33 dagar och har en mensblödning efter 14 dagar,


Men vad händer om jag har oregelbunden mens?


När du börjar få mens är den ofta oregelbunden. Så få inte panik om mensen ibland inte kommer när du räknat med det. Ibland tar det flera år innan hormonerna balanserar sig och mensen blir regelbunden. Bantning, stress, resor och andra faktorer kan också ge variationer i menscykeln.  

Prata med en läkare om du är orolig över något eller vill ha mer information.


Snabba fakta om mensen


Vad är det?  Vätskan som kommer ut ur slidan under mensen består av mycket mer än vad man kan tro. Den innehåller inte bara blod, utan även flytningar från slidan och utstött livmoderslemhinna. Färgen kan variera väldigt mycket, från röd till brun till mörkbrun.

Hur länge blöder jag?   Mensen varar oftast mellan tre och sju dagar. Men återigen kan detta variera hos alla tjejer och kvinnor – det finns ingen "normal" menstruationslängd.

Hur mycket blöder jag?  Det varierar mycket mellan olika tjejer hur mycket blod och vävnad som kommer ut. Genomsnittet är ungefär 65 ml, vilket ungefär motsvarar en halv kopp. Det låter inte så mycket, eller hur?  


Vilka dagar är mensen som rikligast?


Du kommer märka att du blöder olika mycket olika dagar. Blödningen är oftast rikligast i början av mensen. Ungefär två tredjedelar av mensvätskan kommer under de två eller tre första dagarna. De sista dagarna av mensen kommer det oftast mindre och det är då den sista tredjedelen kommer ut. Men även detta kan variera mellan olika tjejer. Du kommer att vänja dig vid din egen cykel och lär dig ganska snabbt när du ska använda olika tampongstorlekar.

Illustration över hur mensblödningen förändras. Normalt sätt är mensen som kraftigast under de första tre dagarna, och under dag sex är mensen nästintill borta.


Kommer mensen att vara likadan under hela livet?


Mensen kommer inte att vara likadan och kan förändras när du blir äldre. Mensen förändras under livets gång hos de flesta kvinnor. Det kan handla om hur länge mensen varar, hur kraftig blödningen är och hur själva förloppet ser ut. Mensen är mindre regelbunden hos tjejer som nyss har fått mens och även hos kvinnor som närmar sig klimakteriet. P-piller kan göra att man blöder mindre än tidigare och att mensen blir mer regelbunden. Hos många unga mammor blir mensen rikligare efter graviditeten. Av denna anledning finns det tamponger av olika storlekar och med olika absorptionsförmåga, så att du alltid kan hitta en tampong som passar dig. Här kan du läsa om vilka tamponger som passar bäst för tjejer som nyss har fått mens.

Bild på en ung kvinna som sitter i sin säng och gör anteckningar. Bilden illustrerar att det finns många frågor kring den första mensen, men det är inget att oroa sig för !
Det här behöver du veta

Den första mensen

bild på en vit tampong på en blå bakgrund, tampongen har streck runtomkring sig.
Det här behöver du veta

Fakta om tamponger

O.B.® TAMPONGER HITTA DEN SOM PASSAR DIG BÄST

Närliggande frågor:

Bild på en ung kvinna som ligger i sin säng. Bilden illustrerar att du kan använda tampong under natten och slippa oroa dig för mens.

Vad händer inuti kroppen?

Visste du att det sker lika många förändringar inuti kroppen som på utsidan? Här beskriver vi vad som händer inuti kroppen när du går in i den här nya fasen av ditt liv.

Vad är flytningar?

Det är normalt att få vita flytningar i trosorna. Det är helt naturligt och ett tecken på att mensen är på gång.

Bild på en ung kvinna som sitter i sin säng och gör anteckningar. Bilden illustrerar att det finns många frågor kring den första mensen, men det är inget att oroa sig för !

Den första mensen

Hur kommer det vara att få mens? Hur vet du när mensen kommer? Behöver du vara rädd? Läs svaren på alla frågor om mensen som du kanske själv funderat över.